ZAPAŽENO SUDJELOVANJE ZADARSKIH KIRURGA NA 16. KONGRESU HRVATSKOG DRUŠTVA ZA ENDOSKOPSKU KIRURGIJU

ZAPAŽENO SUDJELOVANJE ZADARSKIH KIRURGA NA 16. KONGRESU HRVATSKOG DRUŠTVA ZA ENDOSKOPSKU KIRURGIJU

Proteklog je vikenda u Dubrovniku održan 16. kongres Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju (HDEK) s međunarodnim sudjelovanjem. Naši kirurzi, već tradicionalno, aktivno sudjeluju u radu kongresa HDEK-a koji se održava svake dvije godine, pa su i ovaj put branili boje Zadra s četiri predavanja.

Sjednicom video-asistirane torakoskopske kirurgije (VATS) je predsjedavao voditelj Službe za kirurgiju OB Zadar, izv. prof. dr. sc. Ivan Bačić, dr.med.

Sjednicu je otvorio predavanjem o multiplim primarnim karcinomima pluća koji se sve češće otkrivaju prilikom probirnog snimanja pluća CT-om. Izazov leži u razlikovanju multicentričnih karcinoma od metastaza što značajno mijenja liječenje i prognozu.

Na kongresu su izloženi načini i postupci koji dovode do postavljanja točne dijagnoze ove specifične vrste karcinoma, kao i uspješnog, minimalno invazivnog liječenja uz poštedu plućnog tkiva koje treba odstraniti što smanjuje komplikacije nakon operacije. Inače, multidisciplinarni tim Opće bolnice Zadar za karcinome pluća, koji se sastoji od pulmologa, radiologa i torakalnih kirurga, uspješno funkcionira već dulji niz godina.

Dr. Domagoj Morović je predstavio dvadesetogodišnje iskustvo naše bolnice u ranom otkrivanju i liječenju gnojnih infekcija poplućnice minimalno invazivnim kirurškim pristupom.

Zanimljivu sjednicu o novim primjenama umjetne inteligencije u kirurgiji otvorio je svojim predavanjem doc. dr. sc. Jakov Mihanović.

Predstavljeni su zavidni rezultati rada tima za gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) koji je formalno osnovan u ožujku ove godine i u kojem zajedno rade gastroenterolozi, radiolozi i kirurzi kako bi bolesnicima koji pate od ove učestale i uporne bolesti mogli što bolje odrediti način liječenja. Prema podatcima HZZO-a, u Općoj bolnici Zadar se godišnje obavlja najveći broj laparoskopskih fundoplikacija u Hrvatskoj, koje su zlatni standard u kirurškom liječenju tvrdokornog GERB-a.

Veliki interes kirurga iz Hrvatske i regije izazvala je prezentacija upotrebe EndoVAC stenta u našoj bolnici kao nezamjenjivog rješenja u zbrinjavanju komplikacija operacija karcinoma jednjaka i želuca.